Projekt

Ett av våra viktigaste uppdrag är ta fram ny kunskap om olika miljöfaktorers betydelse för hälsa!

Vi genomför projekt inom arbetsmiljö, inomhusmiljö och yttre miljö, och exponeringarna kan vara såväl fysiska, kemiska, biologiska, psykosociala som organisatoriska.

Vi använder både kvantitativa och kvalitativa metoder och gör epidemiologiska studier, experimentella studier och interventionsstudier samt utvecklar nya mätmetoder.

Här hittar du information om våra pågående och avslutade projekt. Här finns även uppgifter till kontaktpersoner och länkar till publikationer från de olika projekten.

2024 - Pågående

Samskapande av riktat stöd för immigranter med arbetsmarknadsanställning

Det pågår flera initiativ som fokuserar på utrikesföddas möjlighet att komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Däremot saknas det initiativ som fokuserar på en långsiktig och hållbar etablering på arbetsmarknaden för denna grupp. Syftet med detta projekt är att är att samskapa och designa lösningar och åtgärder som kan användas för att förbereda och rusta utrikesfödda, för att i sin tur förbättra gruppens delaktighet och inkludering i arbetslivet efter en arbetsmarknadsanställning.

LÄS MER

2023 - Pågående

Strukturer och Arbetssätt för ett balanserat och hållbart arbetsliv – en explorativ studie inom branscher med hög personalomsättning och sjukfrånvaro

Syftet med detta projekt är att utforska hur friska företag inom branscherna Vård och Omsorg; Transport och magasinering; Byggverksamhet; Detaljhandeln och Lokalvård resonerar kring vilka arbetssätt och strukturer som är verksamma inom en organisation för att uppnå ett balanserat och hållbart arbetsliv.

LÄS MER

2023 - Pågående

Ny personburen mätmetod för undersökning, riskbedömning och utvärdering av stillasittande och helkroppsvibrationer vid arbete i vibrerande fordon

Upptäck en ny effektiv metod för att identifiera och mäta helkroppsvibrationer. Projektet syftar till att förenkla och objektivisera exponeringsmätningar för att bedöma risker och effekter av åtgärder mot stillasittande och helkroppsvibrationer.

LÄS MER

2023 - Pågående

Digital dokumentation på operationsavdelning för förbättrad arbetsmiljö, minskad stress och risk för att lämna arbetsplatsen för vårdpersonal

Digital dokumentation inom vården har istället för att underlätta arbetet, skapat nya arbetsuppgifter, vilket leder till stress hos personalen. Varför dokumenterar vi och hur ska det göras på ändamålsenligt sätt?

LÄS MER

2022 - Pågående

Utvärdering av samverkansinsats för att främja tidig arbetsgivarkontakt och arbetsåtergång för personer med psykisk ohälsa eller långvarig smärta

Tidig kontakt mellan sjukskriven anställd och chef samt anpassningar på jobbet ökar chanserna för återgång i arbete men det är svårt att få till i praktiken. Det här projektet undersöker ett verktyg som vi hoppas kan främja återgång i arbete för patienter med psykisk ohälsa och/eller långvarig smärta som träffar rehabiliteringskoordinator inom primärvården.

LÄS MER

2022 - Pågående

Användbara verktyg för att identifiera och riskbedöma handintensivt arbete.

Handintensivt arbete är en variant av repetitivt arbete där det finns ett specifikt regelverk som relaterar till regler om medicinska kontroller. Det finns därför ett särskilt behov av tillförlitliga metoder för att identifiera och riskbedöma handintensivt arbete. I detta projekt bidrar vi med metodik som kan användas för att identifiera och riskbedöma arbete som kan vara handintensivt

LÄS MER

2022 - Pågående

ActiPASS – Framtagning och validering av ett verktyg för mätning av fysisk aktivet, arbetsställningar och sömn under arbete och fritid

Stillasittande, långvarigt stående, fysisk aktivitet och sömn är viktiga determinanter för hälsa. I detta projekt utvecklar vi mätmetoder för att mäta sådan exponering med stöd av lårburna accelerometrar.

LÄS MER

2022 - Pågående

Friska företag – en kvantitativ uppföljning av projektet hälsa och framtid

Sjukskrivningssiffrorna i Sverige är trots en minskning de senaste åren fortfarande höga och den psykiska ohälsan ökar. Ett tidigare forskningsprojekt visade att företag med låga sjuktal finns i många branscher. Det här projektet syftar till att följa upp det tidigare projektet för att undersöka hur slutsatserna står sig över tid givet omfattande förändringar på arbetsmarknaden under senare år.

LÄS MER

2022 - Pågående

Operations- och anestesipersonalens arbetsmiljö, psykosociala stress och inställning till arbetet

Vid Arbets- och miljömedicin genomförs nu en uppföljning av den tidigare studien gällande operationspersonalens arbetsmiljö. Projektet undersöker hur psykologiska och organisatoriska faktorer påverkar arbetsförmåga och inställning till arbetet.

LÄS MER

2022 - Pågående

Digitala krav i arbetslivet

Det händer mycket i dagens arbetsliv och förändringstakten är hög, vilket gör att arbetets krav inte är konstanta. Syftet med detta projekt är att öka kunskapen om hur digital teknik i arbetslivet påverkar balans mellan arbetets krav och individens funktion samt hur medarbetares arbetsmiljö påverkas av förändrade arbetssätt och krav till följd av digitalisering på arbetsplatsen.

LÄS MER

Hade du nytta av sidans innehåll?