Arbetsförmåga
Efter decennier av höga sjuktal betonas samstämmigt betydelsen av att främja arbetsförmåga för att så många som möjligt ska kunna förvärvsarbeta och här finns en av företagshälsornas främsta uppgifter. Om man däremot vill beskriva vad som avses med arbetsförmåga eller hur den ska bedömas är osäkerheten stor.
Arbetsförmåga likställs ofta med prestationsförmåga och då avses mestadels en persons fysiska eller intellektuella förmåga i en väldefinierad testsituation. Det finns många metoder för att undersöka denna typ av förmåga. Social förmåga testas sällan trots att de flesta anser att just social förmåga har särskilt stor betydelse i många av dagens jobb.
Ett annat sätt att betrakta arbetsförmåga är att säga att det är först då individens förmåga möter arbetets krav som begreppet arbetsförmåga får mening. Arbetsförmåga blir då ett mått på balans mellan krav och förmåga i en given situation.
Arbetsförmågebegreppet är även i denna form snävt eftersom individens livssituation liksom situationen i samhället också inverkar på arbetsförmågan. Detta vidare sätt att betrakta arbetsförmåga förordas i många sammanhang och ligger exempelvis till grund för Arbetsförmågeutredningens slutbetänkande (SOU 2009:89).
Vad gör arbets- och miljömedicin?
- Vi utbildar i arbetsförmågebedömningar med metoden Krav- och funktionsschema.
- Vi bedriver forskning inom området arbetsförmåga.
- Vi gör INTE arbetsförmågeutredningar på enskilda patienter.
Verksamhetsområden
Arbetsförmåga
Ergonomi
Fysikaliska faktorer
Inomhusmiljö
Kemiska faktorer
Migration
Organisatorisk och social arbetsmiljö