Graviditet och arbetsmiljö
Gravida kvinnor ska inte utsättas för arbetsmiljörisker som kan leda till graviditetskomplikationer, missfall, förtidig födsel, nedsatt födelsevikt, missbildningar, utvecklingsstörning eller annan sjukdom hos barnet.
Ansvaret ligger enligt lag på arbetsgivaren och träder i kraft så snart hen blivit underrättad om graviditeten. Vissa arbeten är direkt förbjudna för gravida. För de allra flesta gäller dock att arbetsgivaren ska utreda risken närmare och göra en individuell bedömning. I den bedömningen kan företagshälsan hjälpa till med rådgivning.
När arbetsmiljöriskerna har identifierats ska arbetsgivaren skyndsamt vidta åtgärder för att undanröja dem. Om detta inte är möjligt ska man undersöka om det går att tillfälligt omplacera den gravida kvinnan till riskfritt arbete. Saknas även den möjligheten kan den gravida kvinnan vara berättigad till graviditetspenning från Försäkringskassan.
Vad gäller för egenföretagare?
Gravida egenföretagare ansvarar själva för sin arbetsmiljö och för de anpassningar och åtgärder som behövs för att skydda sig själ och det ofödda barnet. Om riskerna inte går att eliminera eller undvika kan även gravida egenföretagare ansöka om graviditetspenning. Det krävs dock ett särskilt läkarutlåtande om arbetsmiljörisker, skrivet av en läkare med specialistbevis i yrkes- och miljömedicin, arbets- och miljömedicin, arbetsmedicin eller företagshälsovård.
Vad gör arbets- och miljömedicin?
- Vi ger råd till gravida arbetstagare och till arbetsgivare.
- Vi stöttar företagshälsan med expertkunskap när det gäller gravida och arbetsmiljö.
- Vi hjälper gravida egenföretagare med läkarutlåtande om arbetsmiljörisker.