Fukt i byggnader
Moderna byggnader i kalla klimat som i Sverige är i regel konstruerade med flera skikt för att de ska skydda mot väder och vind, vara energieffektiva och hålla en jämn temperatur inomhus. Om det kommer in fukt eller vatten i byggnadskonstruktion kan det leda till mikrobiell påväxt och skada byggnaden, t.ex. röta i bärande konstruktioner eller nedbrytning av byggnadsmaterial. Så väl växande mikroflora och nedbrytningsprocesser i material, avger kemiska emissioner. Mikroflora avger även allergen i form av sporer och annat cellmaterial.
I Sverige är fuktskador och mikrobiella angrepp i regel dolda inne i byggnadskonstruktionens inre skikt, t.ex. i trossbotten, i reglade ytterväggar och takbjälklag. I byggnader utförda i mer solida material t.ex. i södra Europa, kan fuktskador och mikrobiella angrepp observeras direkt på ytskikt där de är lätta att upptäcka, t.ex. på väggar och tak av sten eller betong.
Möjliga orsaker till fuktproblem;
• Riskkonstruktioner
Byggtekniker som visat sig ha förhöjda fuktvärden och ökad risk för mikrobiella skador, jämfört med likvärdiga utföranden med annan teknik kallas ”riskkonstruktioner”, t.ex. betongplatta på mark med uppreglat golv utan underliggande isolering, krypgrund, invändigt isolerade källarväggar eller s.k. ”putsade enstegstätade regelväggar”.
•Byggfukt
Fuktskadat material som byggs in i ett hus eller nybyggnation som utsätts för nederbörd utgör risk för mikrobiella angrepp och kan medföra oönskad avgivning av kemiska emissioner i en ny byggnad.
•Kondens
Varm luft kan innehålla hög andel vatten jämfört med i kall. Under försommaren och i augusti är luften ofta fuktmättad. Varm fuktig luft kan då kondensera mot svala ytor t.ex. mot källarväggar, längs med kallvattenledningar och i krypgrunder.
Under vintern kan varm fuktig luft kondensera på svala fönsterrutor i hus med tvåglasfönster (lågt U-värde).
•Konvektion
Konvektion är en rörelse i en gas som beror på densitet. I byggnader kan konvektionsskador t.ex. uppkomma på vindar om varm fuktig inomhusluft läcker ut och kondenserar i material eller mot ytor i en kallare del av byggnadskonstruktionen.
•Vattenskador
Vatten från läckage eller tillbud med översvämning kan medföra skador i dolda utrymmen som förbisetts när akuta åtgärder vidtagits. Ibland byts ytskikt, t.ex. takpannor och innertak, medan fuktskadat material lämnas kvar inne i konstruktionen.
•Eftersatt underhåll
Byggnader har en begränsad beständighet och livslängden är starkt beroende av hur byggnaden underhålls. Läckage från ett tätt stuprör är exempel som med tiden kan ge upphov till omfattande skador på insidan av en tegelvägg.