Allergi mot häst – från miljöexponering till diagnostik
Syfte
Syftet med projektet är att analysera skillnader i allergenprofilen i stöv, saliv och urin hos tio vanliga hästraser i Sverige. Sedan kommer även den motsvarande hästallergenprofilen hos hästallergiska patienter studeras för att undersöka om symtom korrelerar med reaktion till de olika hästallergenkomponenterna.
Projektbeskrivning
Antalet hästar i Sverige är mycket stort och är förstås relaterat till det stora intresse som finns för hästsport, vilken är den näst största sporten i landet. Hästen bidrar även mycket inom tex. rehab av människor, både fysiskt och psykiskt. Detta innebär att hästallergi blir ett problem för många. Allergiska reaktioner utlöses av allergener som består av vattenlösliga proteiner som sprids i små partiklar. Hästallergener är idag mindre studerade än allergener från andra djur.
Idag är fem hästallergen identifierade; Equ c 1-4 samt Equ c 6. Förekomsten av Equ c 4 har analyserats och resultatet var att hingstar har högre halten av allergenet än ston och valacker. Pågående i projektet är utveckling av detektionsmetoder för att kunna kvantifiera Equ c 1 och c 2. Den motsvarande hästallergenprofilen hos hästallergiska patienter kommer att studeras för att se om patientens symtom korrelerar med reaktion till de olika hästallergenkomponenterna.
Relevans
Att fastställa skillnader i allergenprofilen hos olika hästraser är av betydelse för hästägare och hästallergiker. Resultaten av denna studie skulle ge möjlighet att undersöka om allergenprofilen hos en hästallergiker kan paras ihop med vissa hästraser och därmed minska eller eliminera allergiska symptom. Samt bidra till utvecklandet av mer komponentupplöst allergidiagnostik.
Projektledare
Lena Elfman, Anna Rask Andersen
Tidsperiod
2013-2021