Användbara verktyg för att identifiera och riskbedöma handintensivt arbete.
Syfte
Projektet har av tre syften:
1) Att utveckla och validera ett formulär som ska kunna användas för att undersöka om riskbedömning av handbelastande arbete behöver genomföras på arbetsplatser
2) Att översätta, anpassa och validera en skattningsskala för ansträngning, så att den passar för skattning av handansträngning i arbete tillsammans med den validerade riskbedömningsmetoden the Distal Upper Extremity Tool.
3) Att utveckla ett sätt att bearbeta elektriska signaler från muskelaktivitet i underarmen, så att dessa signaler ska kunna användas som indata i den validerade riskbedömningsmetoden the Distal Upper Extremity Tool.
Projektbeskrivning
Arbetsgivare ska enligt AFS:2012:2 undersöka om arbetstagare utför arbete som kan vara hälsofarligt eller onödigt tröttande på grund av handintensivt arbete. Detta arbete sker ofta i samråd med företagshälsovården. Tidigare studier har visat att det finns en osäkerhet både bland arbetsgivare och företagshälsovård hur handintensivt arbete ska identifieras. Det saknas dessutom svenska metoder som passar för att riskbedöma handbelastningar när arbetet består av flera olika moment. The Distal Upper Extremity Tool är en validerad riskbedömningsmetod som bygger på att risken för skada i underarm och hand kan värderas baserat på den uppskattade totala belastningen under en hel arbetsdag. Metoden finns inte översatt till svenska och den subjektiva skattningsskala (OMNI-RES skalan) som används i metoden är inte specifikt anpassad för att mäta belastning på underarm och hand. I projektet kommer vi att översätta och ta fram en anpassad version av OMNI-RES skalan.
Ett annat tänkbart tillvägagångssätt för att kvalitetshöja riskbedömningar och få mer objektiva mått på exponeringsnivåer är att, istället för att subjektivt skatta ansträngning, använda tekniska metoder för att mäta handkraft och repetitivitet. Muskelaktivitet i underarmen kan mätas med yt- elektromyografi (EMG). I detta projekt kommer vi att testa om det går att använda dessa signaler, som ett alternativ till subjektiv skattning och visuella observationer, vid riskbedömning av handintensivt arbete.
Relevans
Projektet svarar på ett behov som uttryckts av arbetsmarknadens parter och företagshälsovården att förenkla, förtydliga, och öka kvaliten i metodiken kring undersökning och riskbedömning av handintensivt arbete.