BIOMET – Fördjupade undersökningar av förorenade områden, biotillgänglighet och exponering av metaller i befolkning
Syfte
Syftet med projektet är att ta fram ett kunskapsunderlag inför en aktuell hälsoriskbedömning, en översyn av Faluns platsspecifika riktvärden inklusive råd och riktlinjer gällande metallförorenad mark i Falun. Inom projektet utvärderas också en metod för att kostnadseffektivt undersöka den orala biotillgängligheten för arsenik, bly och kadmium.
Bakgrund
Falun har till följd av långvarig gruvbrytning förhöjda halter av metaller i stora delar av staden. Föroreningarna har spridits via stoft i luften och gruvavfall som använts som fyllning. Halterna av metaller i mark är ofta över Naturvårdsverkets generella riktvärden för förorenad mark i Sverige. Särskilt problematiska är de metaller som inte behövs för kroppens normala funktion som t.ex. arsenik, bly och kadmium. Förutom ett ofrivilligt intag från förorenad mark finns dessa metaller även naturligt i olika livsmedel vilket gör det viktigt att hålla den sammanlagda exponeringen så låg som möjligt. Sedan tidigare finns lokala rekommendationer för den som planerar att bygga, odla eller plocka svamp och bär i områden med förhöjda gruvmetaller i Falun. Rekommendationerna baseras på undersökningar som gjordes i slutet av 90-talet. Därför behövs nu en aktuell bedömning av hälsoriskerna för att se om de lokala rekommendationerna bör justeras.
Projektbeskrivning
Metallhalter i jord från 8 grönområden (inklusive ett referensområde utanför Falun) och 4 områden med olika gruvavfall har kartlagts under 2023-2024. Totalt har 326 prover analyserats avseende metallhalter och 125 biotillgänglighetstester genomförts med en standardiserad metod samt med en förenklad metod baserad på lakning med saltsyra. Dessutom har 63 svampprover, 58 blåbärsprover och 57 lingonprover tagits för metallanalys från 5 skogsområden (inklusive referensområdet) med olika avstånd från Falu gruva. Slutligen har en enkät skickats ut till 9 000 personer i Falun och referensområdet. Syftet med enkäten är att ta reda på hur mycket befolkningen får i sig av metaller via maten jämfört med tillskottet det kan innebära av att bo och leva i ett förorenat område. Därför innehåller enkäten frågor om boendemiljö, yrke, livsstil, kostvanor samt medvetenhet kring den metallförorenade marken i Falun.
Relevans
Resultatet av projektet har framförallt stor betydelse för Falun och Faluns befolkning då en djupare förståelse fås för metallföroreningarnas omfattning, befolkningens exponering och medvetenhet kring metaller. I och med projektet tillhandahålls ett viktigt fördjupat kunskapsunderlag för att minska hälsoriskerna kopplade till den höga metallhalten i marken. I förlängningen kan resultatet av projektet också ha stor betydelse för det omgivande samhället genom samarbete och jämförelser med andra orter med liknande problematik.
Projektet finansieras av Naturvårdsverktet och slutrapporteras vid årskiftet 2024/2025. Dock kommer riskkommunikation och spridning av resultat fortsätta under framförallt första delen av 2025.