Invandrares (o)hållbara arbetsliv – vilka faktorer påverkar självförsörjning och hälsa bland utrikesfödda
Syfte
Syftet med projektet är att genom studier av svenska registerdata öka kunskapen om vilka faktorer som påverkar möjligheten till egenförsörjning bland utrikesfödda. Projektet studera även relationen mellan hälsa och arbetsmarknadsanknytning.
Projektbeskrivning
I projektet har vi genom nationella register studerat vilka faktorer som påverkar utrikesföddas möjlighet till självförsörjning. Data består av årligt uppdaterade kohorter av samtliga utrikesfödda som kommit till Sverige i vuxen ålder sedan 1991. Genom att kombinera information från flera olika register analyserar vi hur faktorer såsom ursprungsregion, orsaken till invandring (flykting-, anhörig eller arbetsmarknadsinvandrare), tid sedan invandring, utbildning och yrke påverkar möjligheten till självförsörjning, samt hur denna förändras över tid. Information om öppen och slutenvård för vanliga sjukdomar från Socialstyrelsens nationella patientregister ger oss även möjlighet att analysera hur hälsan påverkar – och påverkas av – arbetsmarknadsanknytningen över tid. Svenskfödda med motsvarande ålder och kön används som referens. Frågor som berörs i projektet är: Hur ser graden av ekonomisk självförsörjning ut bland flyktingar och arbetskraftsinvandrare under de första tio åren efter bosättning jämfört med en svenskfödd referensgrupp? Hur påverkas möjligheten till självförsörjning av hälsostatus under de första åren i Sverige? Hur påverkar yrkesrelaterade exponeringar såsom överkvalificering risken för öppen och slutenvård?
Relevans
Genom projektet identifieras faktorer som påverkar möjligheten till ett långsiktigt hållbart arbetsliv, samt hur dessa skiljer sig mellan olika grupper av utrikesfödda. Resultaten kommer, tillsammans med den kunskap som genereras i andra av programmets projekt, att utgöra underlag för framtida interventioner, t ex när det gäller att identifiera grupper som står inför särskilda utmaningar och vilka faktorer som bör prioriteras för att främja arbetsmarknadsanknytning. Ett viktigt bidrag till tidigare forskning om utrikesföddas situation på arbetsmarknaden är projektets beaktande av hälsostatus som faktor i integrationsprocessen på kort och lång sikt.
Tidsperiod
2020-2022
Publikationer inom ramen för detta projekt finner du nedan
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36612978/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36052884/
Detta projekt är finansierat av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE). Information om deras organisation finner du på https://forte.se/