Digital dokumentation på operationsavdelning för förbättrad arbetsmiljö, minskad stress och risk för att lämna arbetsplatsen för vårdpersonal
Syfte
Del 1: Att studera vad och hur studenter inom operationssjukvård undervisas om gällande dokumentation i patienters elektroniska journaler, och vilka utmaningar som beskrivs i samband med undervisningen vid universiteten och i de kliniska vårdmiljöerna.
Del 2: Att studera vilka utmaningar och lösningar som beskrivs i samband med digital dokumentation av anestesi- och operationssjuksköterskor i operationssjukvård.
Projektbeskrivning
Projektet genererar en kartläggning av undervisning i digital dokumentation på lärosäten och regioner där blivande anestesi- och operationssjuksköterskor utbildas. Vidare görs en beskrivning av utmaningar och lösningar i arbetsmiljön för att förstå hur processerna kan stöttas i samband med den digitala dokumentationen inom operationsavdelningar. Projektet handlar vidare om sjuksköterskors upplevelse av stress på operationsavdelningar pga. ökad arbetsbelastning som genereras av digitalisering. Stress, relaterad till digitala medel (även så kallad teknostress) och svårigheter att hantera stora mängder digital information (digital ergonomi), kan leda till att sjuksköterskor blir sjukskrivna eller lämnar sina arbetsplatser. Detta innebär ekonomiska förluster för sjukvården och samhället i stort, och kan för individen innebära ett lidande.
Relevans
Den digitala dokumentationen har funnits på vissa arbetsplatser i 10-15 år men långt ifrån alla operationsavdelningar använder digitala verktyg vid dokumentering i patientens journal. Fortfarande förekommer det utmaningar, som dokumentation på fel plats, dubbeldokumentation, svårt att hitta dokumenterad information och översiktsbild över patienten. För att få en översiktsbild, skapar anestesisjuksköterskor egna lösningar och dokumenterar på papper, och gör alltså ett avsteg från den digitala dokumentationen. Det råder dessutom osäkerhet kring om vårdavdelningar läser den dokumentation som gjorts på operationsavdelningen för patientens fortsatta vård, eller om de kan hitta relevant information som de söker. Två viktiga frågor som uppstår är alltså, för vems skull sker den digitala dokumentationen och hur ska det göras på ett ändamålsenligt sätt i framtiden?
Tidsperiod
2023-2024
Detta projekt är finansierat av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE). Information om deras organisation finner du på https://forte.se/