Flamskyddsmedel i flygplan
Bromerade flamskyddsmedel används i en rad olika produkter och sprids därifrån till miljön. Speciellt gruppen polybromerade difenyletrar (PBDE) har uppmärksammats ur hälso- och miljösynpunkt. Kunskapen om hälsoeffekter är fortfarande begränsad, men effekter på lever, sköldkörtel, reproduktion och fosterutveckling har diskuterats.
Flygplan är en miljö med stor användning av flamskyddsmedel i konstruktion och inredning. I studien undersöktes förekomsten av PBDE i luft och sedimenterat damm i cockpit och kabin under flygning samt vid underhållsarbete i hangar.
En preliminär sammanställning visade att halten av den typ av ämnen som idag inte längre får installeras var i flygplanen i samma storleksordning som tidigare uppmätts i datorsalar. För ännu tillåtna ämnen var halterna betydligt högre än i verksamheter med många datorer. För enstaka plan var halterna väsentligt högre, speciellt i cockpit. Ämnen som varit förbjudna för installation sedan 2004 förekom också i helt nya plan.
Inom projektet skedde blodprovtagning av piloter, kabinpersonal och markpersonal som arbetar med underhåll/service av planen för att se i vilka halter flamskyddsmedlen som även förekommer i serum.
Projektet genomfördes i samarbete med Arbets- och miljömedicin i Lund, Institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet och företagshälsovården vid SAS Sverige.
Projektledare
Greta Smedje
Tidsperiod
2010-2013