Krav- och funktionsschema – en metod att använda inom smärtrehabilitering för att stärka samverkan mellan vård, anställd och arbetsgivare?
Syfte
Det övergripande syftet med projektet är att undersöka hur patienter som deltar i smärtrehabilitering och deras chef upplever Krav- och funktionsschema (KOF), samt att jämföra rehabiliteringsutfall hos personer där KOF varit en del i rehabiliteringen med personer som genomgått smärtrehabilitering innan KOF infördes.
Projektbeskrivning
Traditionellt har multimodal smärtrehabilitering en tydlig struktur för insatser riktade mot funktion, aktivitet och delaktighet men det saknas fortfarande en tydlig struktur för insatser riktade mot arbete. I det här projektet kommer samtalsverktyget Krav och Funktionsschema (KOF) att användas för att främja samverkan mellan rehabiliteringspersonal, patient och arbetsgivare. KOF används när man behöver en strukturerad genomgång av balansen mellan krav och funktion i nuvarande arbete för att få underlag att ta ställning till om anpassning i nuvarande arbete är möjlig och vilka åtgärder som i så fall kan vara lämpliga. Metoden ger en god struktur för samtal med samtliga inblandade och har hittills främst använts inom företagshälsovården.
Projektet innehåller såväl kvalitativa som kvantitativa studier. 15 patienter och deras arbetsgivare som använt KOF intervjuas. Vi använder även data från det Nationella registret för smärtrehabilitering. Omkring 50 patienter kommer att inkluderas och jämföras med patienter som inte använt KOF under rehabiliteringsperioden.
Relevans
Långvarig smärta är en av de främsta orsakerna till sjukskrivning idag. Det här projektet fokuserar på att främja återgång i arbete via ökad samverkan. Det gör projektet högst relevant utifrån den prioritering staten och Sveriges kommuner och landsting vill se inom hälso- och sjukvården gällande sjukskrivningsfrågan.
Tidsperiod
2019-2022