Linda Dunder
Jag är utbildad miljötoxikolog och disputerad inom miljömedicin. Jag vägleder och stöttar i frågor inom det breda miljömedicinområdet med störst fokus på exponering för miljögifter och risker för människors hälsa. Frågor kan till exempel handla om miljömedicinska bedömningar av förorenade områden och riskkommunikation till befolkningsgrupper som lever och bor nära förorenad mark.
Jag forskar och är aktiv i olika projekt inom miljömedicinområdet:
BIOMET (2023-2025) (”Fördjupade undersökningar av förorenade områden, biotillgänglighet och exponering av metaller i befolkning”): Se mer information om projektet här: BIOMET – Fördjupade undersökningar av förorenade områden, biotillgänglighet och exponering av metaller i befolkning | Arbets- och miljömedicin | Uppsala. Projektet genomförs i samarbete med Falu kommun, Statens Geotekniska Institut och Region Dalarna och finansieras av Naturvårdsverket.
EXPONERAD? (2024-2027): Se mer information om projektet här: Exponerad? Risker med att bo i ett förorenat område. Syftet med projektet är att öka kunskapen om hur mycket metaller människor får i sig från förorenad mark och utveckla metoder för att bättre bedöma riskerna för människors hälsa. Projektet genomförs i samarbete med Statens geotekniska institut och forskare från Belgien och Frankrike.
Som representant för Region Uppsala är jag med och driver ett regionalt kemikalienätverk i Uppsala län tillsammans med Länsstyrelsen. I nätverket deltar länets kommuner, Regionen, Arbets- och miljömedicin, Länsstyrelsen, Uppsala universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Uppsala Vatten. Syftet med nätverket är att diskutera och dela erfarenheter kring kemikaliefrågor samt att sprida kunskap i länet kopplat till miljömålet Giftfri miljö.