Linda Dunder

Jag är utbildad miljötoxikolog och disputerade år 2021 på min avhandling med titeln “Exposure to Bisphenol A (BPA) and Metabolic Disruption”. Syftet med avhandlingen var att i toxikologiska djurstudier och epdeimiologiska studier undersöka om plastkemikalien bisfenol A (BPA) påverkar metabola system. BPA är identifierat som en hormonstörande kemikalie i EU och i april 2023 sänkte den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) det tolerabla dagliga intaget (den mängd en människa kan få i sig varje dag under hela livet utan att riskera någon påverkan på hälsan) för BPA kraftigt från 4 µg/kg kroppsvikt och dag till 0,2 nanogram/kg kroppsvikt och dag.

I min nuvarande forskning som postdoktor undersöker jag i olika epidemiologiska studier om det finns en ökad risk för ohälsa av exponering för PFAS-kemikalier. PFAS är en stor grupp som består av tusentals syntetiska kemikalier som används i många produkter för att stöta bort fett, smuts och vatten. PFAS kallas för “evighetskemikalier” för att många inte bryts ner alls i miljön och biologiska system. Populationsstudier på människor visar en koppling mellan exponering för vissa PFAS-kemikalier och sämre vaccinsvar hos barn, leverskador, förhöjda halter av blodfetter och vissa typer av cancer. Den 13 januari 2023 la fem länders kemikaliemyndigheter, däribland Sverige, fram ett gemensamt förslag om förbud mot mer än 10 000 PFAS-kemikalier. Om förbudet går igenom väntas det träda i kraft under 2025.

Min nuvarande anställning på Arbets- och Miljömedicin är som projektledare och postdoktor. I min roll som projektledare koordinerar jag ett samarbetsprojekt med titeln ”Fördjupade undersökningar av förorenade områden, biotillgänglighet och exponering av metaller i befolkning” (”BIOMET”). Projektet genomförs i samarbete med Falu kommun, Statens Geotekniska Institut (SGI) och Region Dalarna och finansieras av Naturvårdsverket. Efter nästan 1000 år av gruvdrift finns förhöjda halter av metaller i marken i Falun. På 90-talet gjordes undersökningar i marken vilka dagens lokala rekommendationer vid nybyggnation, odling, svamp- och bärplockning baseras på. Syftet med det nya projektet är att genom fördjupad analys av metallhalter i jord och svamp och bär, biotillgänglighetstester i jord och en enkätundersökning i befolkningen ta fram ett fördjupat kunskapsunderlag som kan användas för att göra en aktuell hälsoriskbedömning och en översyn av platsspecifika riktvärden och de lokala råd och riktlinjer som finns kring metaller i Falun.

I början av 2024 startade vi i samarbete med SGI och forskare från Belgien och Frankrike ett nytt projekt ”EXPONERAD? (EXPOSED?)”, även det finansierat av Naturvårdsverket. Genom projektet vill vi öka kunskapen om hur mycket metaller människor får i sig från förorenad mark och utveckla metoder för att bättre bedöma riskerna för människors hälsa. Projektet kombinerar en humanbiologisk studie av arsenik, bly och kadmium med utveckling av modeller för hälsoriskbedömning av bly och arsenik i jord och ett ramverk för laboratoriebedömning av oral biotillgänglighet (hur mycket av metaller som vi får i oss via jord som är tillgängliga för upptag i kroppen).

Linda Dunder

Hade du nytta av sidans innehåll?