Operations- och anestesipersonalens arbetsmiljö, psykosociala stress och inställning till arbetet
Syfte
Syftet är att ta reda på de värderingar, attityder och beteenden som påverkar den psykosociala arbetsmiljön inom operationsmiljön, för att kunna bidra med arbetsmiljöförbättrande åtgärder.
Projektbeskrivning
Projektet är en långtidsuppföljning av en kohort bestående av operationspersonal avseende i huvudsak psykiska, sociala och organisatoriska faktorer i arbetet och hur det kopplas till hälsa, välbefinnande, arbetsförmåga och anställning. De instrument som används för dessa skattningar är JDC_S-index (Job demand control and support index), ERI (Effort-reward inbalance), MBI (Maslach Burnout inventory) för att se hur förändringar över tid kopplas till hälsa, välbefinnande, arbetsförmåga och anställning.
Relevans
Samhällsnyttan av detta projekt är stor eftersom resultat angående vilka arbetsmiljöfaktorer som påverkar hälsa, välbefinnande och viljan att stanna kvar i yrket har stor aktualitet inom vården idag. Personalförsörjningen är kritisk gällande bl.a. sköterskor, inte minst inom operationsverksamhet.
Tidsperiod
2022-2027
Detta projekt är finansierat av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE). Information om deras organisation finner du på https://forte.se/